CHOCOLA

jarilla chocola


Listnatá vytrvalá bylina příbuzná papáji, pocházející z Mexika, kde roste v údolích, kaňonech a listnatých lesích. Růst této rostliny je vzpřímený a dosahuje výšky asi jednoho metru. Květy jsou bílé, které poté následují pozoruhodné růžové plody s pěti nápadnými hřebeny. Plody jsou jedlé, obsahující bílou dužinu krémové konzistence. Ovoce je velmi chutné, sladké s citrusovým nádechem a příjemnou vůní. Rostlina také vytváří podzemní hlízy, které jsou jedlé, srovnatelné s bramborami. Hlíza se konzumuje syrová nebo opečená a ovoce se vychutnává syrové. Jarilla chocola je mimo Mexiko málo známá a ještě méně se běžně pěstuje. Rostlina je dvoudomá.

Semínka jsem zakoupil od prodejce z Izraele, klíčení nebylo moc dobré, vyrostly pouze dvě rostlinky, ale i to stačí. Ihned po vyklíčení jsem rostlinky přesadil již do většího květináče, aby byl prostor pro tvoření podzemní hlízy. Následující růst byl celkem rychlý, po dosažení asi třiceti centimetrů rostlinky pomalu odumřely aniž by se vytvořily květy. Tady to ovšem nekončí, každá rostlinka vytvořila podzemní hlízu, kterou jsem opatrně rozdělil na několik kusů a vložil do misky s vlhkým kokosovým vláknem. Takto uskladněné hlízy, by měly za několik měsíců hibernace znovu vyprodukovat nové rostlinky. Jsem velmi zvědav, jestli se zadaří, jelikož informací o pěstování tohoto druhu je minimum.

Aktuální skóre - rostliny 0  ,  hlízy 5

FOTO 2022

22.5.2023 - po šesti měsících se probraly k životu dvě hlízy, další hibernaci nepřežily a uhnily. Pro jistotu jsem zakoupil od prodejce z Německa nové semínka a po krátké době vyrostly čtyři nové rostlinky.

1.12.2023 - vše dopadlo stejně jako u J. caudaty. Růst celkem rychlý, hlavně rostlinky z původních hlíz vypadaly hodně slibně, ale opět uhynuly, aniž by vytvořily alespoň květy. Zůstaly hlízy, které na jaře vysadím ven do zahrádky.